Kdy přesně začali lidé ovládat oheň, aby si uvařili jídlo, zůstává na poli vědy kontroverzní otázkou. Někteří tvrdí, že lidé zkrotili plameny už před 1,6 miliony let. Ale kdy tak učinili, aby vařili, je jiná otázka. Existuje názor, že expanze našich předků do tundry prehistorické Evropy vytvořila nutnost k výstavbě ohnišť, aby lidé přežili. Studie z roku 2011 však uvádí, že se obvyklé využívání ohně rozšířilo daleko později, před 300,000 až 400,000 lety. Nově se v roce 2022 objevila další studie, kde tým archeologů navrhl dřívější datum kontroly ohně a vaření.
Prehistorie lidského ovládání ohně
Objev 780,000 let starých rybích pozůstatků v oblasti Gesher Benot Ya’aqov v Izraeli přinesl nové důkazy. Jak prozradil povrch zubní skloviny, byly zuby ryb vystaveny vysokým kontrolovaným teplotám. V oblasti byly objeveny i pozůstatky ohnišť. To naznačuje, že lidé připravovali ryby jako pokrm.
Použití ohně lidmi začalo pravděpodobně příležitostně, když údery blesku vyvolaly lesní požáry. Přestože je takový jev častější v horkých a suchých oblastech, severní oblasti zažívají lesní požáry také. Aljaška jich má až 100 ročně. Doba trvání takového požáru může být několik dní až týdnů, což umožnilo preshistorickým lidem až po Homo erectus čerpat z ohnivého inferna po delší časové období. To znamená zhruba před 1,8 miliony až 110,000 lety. Oheň pravděpodobně pomohl odradit predátory, zbavit maso parazitů a zároveň uvolnit jeho živiny.
V roce 2006 poskytl lom Campitello ve Florencii v Itálii důkazy, že neandrtálci používali oheň s březovou kůrou k vytvoření lepidla, aby vytvořili různé nástroje. Neexistuje ale přesvědčivý důkaz, že zapálili oheň nebo že je jejich využití ohně spojené s teplejšími obdobími, kdy by došlo k lesním požárům.
Důsledky nového objevu
Homo sapiens se podle paleontologů datuje 200,000 let nazpátek, takže vaření masa, datované 780,000 let nazpět naznačuje, že dřívější druhy hominidů měly podobné uvažovací schopnosti jako my. V té době obýval Evropu a další části světa Homo heidelbergensis, společný předek neandrtálců a nás, a po planetě už chodil i Homo erectus.
I když současná studie doplňuje kroniku lidského příběhu, stále přesvědčivě neříká, zda lidští předci vlastnoručně rozdělali oheň tak dávno. Přesto ukazuje, že tehdejší hominidé chápali důležitost vařeného jídla. Profesor Goren-Inbar, který se podílel na studii z roku 2004 i na té z roku 2022, k tomu řekl: „Získání dovedností potřebných k vaření jídla představuje významný evoluční pokrok, protože poskytuje další prostředky pro optimální využití potravinových zdrojů. Je dokonce možné, že se tehdejší vaření neomezovalo pouze na ryby, ale zahrnovalo různé druhy zvířat a rostlin.“
Studie naznačují, že zmenšení našeho prefrontálního kortexu by mohlo být důsledkem vaření. Tato část mozku za očima a čelem je zodpovědná za naše chápání, soustředění, rozhodování, schopnost plánovat, paměť, vzpomínky i představivost, což by jen podtrhlo, jak byl objev vaření potravy z hlediska evoluce pro člověka zcela zásadní. V podstatě by znamenal naše oddělení o všech ostatních zvířecích druhů na zemi.
zdroj: PNAS Science News, Science Daily, Gizmodo, The Royal Society, BBC Earth, Humanoid Origins, PubMed Central