Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!

Všichni máme rádi grilování. Ale masíčko na ohni není jediný element, který ho dělá kouzelným. Vyzkoušejte následující recepty a připravte si pikantní pochutiny k masu, za které si vysloužíte pochvalu od přátel, které na grilování pozvete. Na přípravě záleží: nejen, že zazáříte, ale také si skvěle pochutnáte!

Broskové chilli chutney

Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 700 g broskví
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jalapeňo paprička
  • 1 balíček kořenící směsi na zavařování
  • 150 g třtinového želírovacího cukru
  • celý římský kmín
  • celá semínka koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • kůra a šťáva ze 2 limetek

Postup

Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím necháme na sucho ve vysoké pánvi rozvonět římský salát a koriandr. Poté přidáme všechny ostatní suroviny, nakrájené na jemno. Celou směs promícháme a přidáme kořenící směs na zavařování, ale jen mírně, aby nebylo chutnej přesolené. Poté přidáme podle chuti želírovací cukr, který chutnej zahustí. Šťáva z lunetek podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně nebo v troubě, případně plníme do sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru. Recept je variabilní, broskve se dají nahradit jiným ovocem a není třeba se bát, že by chutney příliš pálilo.

Cuketová čalamáda

Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2  velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 kapie
  • 1 větší cuketa (cca 1 kg)
  • 5 velkých rajčat nebo 2 hrsti drobných rajčátek
  • 5 polévkových lžic rajčatové passaty
  • 5 polévkových lžic worcestrové omýčky
  • 1,5 dl červeného vinného octa
  • 1 balíček směsi k nakládání
  • 125 g cukru krystalu

Postup

Ve větším hrnci orestujeme na oleji cibuli, nakrájenou na osminky. Spolu s ní i nadrcený česnek. Cuketu nastrouháme na hrubo, rajčata a papriky pokrájíme. Zeleninu postupně přidáváme do hrnce, necháme dusit a občas zamícháme, abychom zabránili připékání. Ze směsi na nakládání, červeného vinného octa, cukru a worcesteru připravíme zálivku. Směs můžeme naředit troškou vody na rozředění. Poté ji necháme 10 minut odstát. Než zálivku použijeme, slijeme ji přes cedník, abychom ji zbavili semínek. K zelenině v hrnci přidáme passatu i zálivku. Spolu povaříme 10 minut za občasného míchání. Pak směs plníme do sklenic a sterilizujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Výsledkem bude 6-8 sklenic o objemu 200 ml. Skladujeme v temnu a chlaud, ideální teplota je do 18 °C.

Pikantní nakládané okurky

Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 500 ml octa
  • 2 ml vody
  • 120 g cukru
  • 100 g kořenící směsi na zavařování
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • okurky
  • čerstvé chilli papričky
  • snítka kopru

Postup

Ocet, vodu, cukr a směs na zavařování smícháme, přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru, vše podle chuti. Obsah sklenice zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilizujeme při 80 °C asi 20 minut. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.

Pikantní pochutiny k masu si zamilujete!

Podobné články

Nejoblíbenější

Titan: co se stane s lidským tělem během imploze?

Ponor k vraku Titanicu skončil katastrofou. Titan implodoval a všichni na palubě zemřeli. Co se stane, když dojde k implozi?

Když se Japonsko pokusilo bombardovat USA vodíkovými balóny

Během 2. světové války sáhlo Japonsko k neotřelému nápadu. Přibližně 9300 balónů s výbušninami bylo unášeno k americkým břehům.

Největší masožravý dinosaurus v Evropě byl nalezen na Isle of Wight

Desetimetrový dvounohý predátor s krokodýlí hlavou je dosud největší masožravý dinosaurus, nalezený na území Evropy.