Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!

Všichni máme rádi grilování. Ale masíčko na ohni není jediný element, který ho dělá kouzelným. Vyzkoušejte následující recepty a připravte si pikantní pochutiny k masu, za které si vysloužíte pochvalu od přátel, které na grilování pozvete. Na přípravě záleží: nejen, že zazáříte, ale také si skvěle pochutnáte!

Broskové chilli chutney

Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 700 g broskví
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jalapeňo paprička
  • 1 balíček kořenící směsi na zavařování
  • 150 g třtinového želírovacího cukru
  • celý římský kmín
  • celá semínka koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • kůra a šťáva ze 2 limetek

Postup

Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím necháme na sucho ve vysoké pánvi rozvonět římský salát a koriandr. Poté přidáme všechny ostatní suroviny, nakrájené na jemno. Celou směs promícháme a přidáme kořenící směs na zavařování, ale jen mírně, aby nebylo chutnej přesolené. Poté přidáme podle chuti želírovací cukr, který chutnej zahustí. Šťáva z lunetek podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně nebo v troubě, případně plníme do sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru. Recept je variabilní, broskve se dají nahradit jiným ovocem a není třeba se bát, že by chutney příliš pálilo.

Cuketová čalamáda

Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2  velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 kapie
  • 1 větší cuketa (cca 1 kg)
  • 5 velkých rajčat nebo 2 hrsti drobných rajčátek
  • 5 polévkových lžic rajčatové passaty
  • 5 polévkových lžic worcestrové omýčky
  • 1,5 dl červeného vinného octa
  • 1 balíček směsi k nakládání
  • 125 g cukru krystalu

Postup

Ve větším hrnci orestujeme na oleji cibuli, nakrájenou na osminky. Spolu s ní i nadrcený česnek. Cuketu nastrouháme na hrubo, rajčata a papriky pokrájíme. Zeleninu postupně přidáváme do hrnce, necháme dusit a občas zamícháme, abychom zabránili připékání. Ze směsi na nakládání, červeného vinného octa, cukru a worcesteru připravíme zálivku. Směs můžeme naředit troškou vody na rozředění. Poté ji necháme 10 minut odstát. Než zálivku použijeme, slijeme ji přes cedník, abychom ji zbavili semínek. K zelenině v hrnci přidáme passatu i zálivku. Spolu povaříme 10 minut za občasného míchání. Pak směs plníme do sklenic a sterilizujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Výsledkem bude 6-8 sklenic o objemu 200 ml. Skladujeme v temnu a chlaud, ideální teplota je do 18 °C.

Pikantní nakládané okurky

Pikantní pochutiny k masu. Pozvedněte grilování na nový level!
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 500 ml octa
  • 2 ml vody
  • 120 g cukru
  • 100 g kořenící směsi na zavařování
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • okurky
  • čerstvé chilli papričky
  • snítka kopru

Postup

Ocet, vodu, cukr a směs na zavařování smícháme, přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru, vše podle chuti. Obsah sklenice zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilizujeme při 80 °C asi 20 minut. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.

Pikantní pochutiny k masu si zamilujete!

Podobné články

Nejoblíbenější

Největší masožravý dinosaurus v Evropě byl nalezen na Isle of Wight

Desetimetrový dvounohý predátor s krokodýlí hlavou je dosud největší masožravý dinosaurus, nalezený na území Evropy.

Kolik lidí zabijí žraloci během jednoho roku?

Žraloci jsou fascinující tvorové s velmi špatnou reputací. Za kolik lidských životů ročně jsou ve skutečnosti zodpovědní?

Máte pocit, že vás vaše kočka neposlouchá? Podle studie je to nejspíš fakt

Pokud máte kočku, často můžete mít podezření, že vás neposlouchá. Vysvětlení přináší studie, zaměřená na reakce koček na různé hlasy.