Všichni máme rádi grilování. Ale masíčko na ohni není jediný element, který ho dělá kouzelným. Vyzkoušejte následující recepty a připravte si pikantní pochutiny k masu, za které si vysloužíte pochvalu od přátel, které na grilování pozvete. Na přípravě záleží: nejen, že zazáříte, ale také si skvěle pochutnáte!
Broskové chilli chutney

Ingredience
- 700 g broskví
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 jalapeňo paprička
- 1 balíček kořenící směsi na zavařování
- 150 g třtinového želírovacího cukru
- celý římský kmín
- celá semínka koriandru
- čerstvě mletý pepř
- kůra a šťáva ze 2 limetek
Postup
Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím necháme na sucho ve vysoké pánvi rozvonět římský salát a koriandr. Poté přidáme všechny ostatní suroviny, nakrájené na jemno. Celou směs promícháme a přidáme kořenící směs na zavařování, ale jen mírně, aby nebylo chutnej přesolené. Poté přidáme podle chuti želírovací cukr, který chutnej zahustí. Šťáva z lunetek podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně nebo v troubě, případně plníme do sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru. Recept je variabilní, broskve se dají nahradit jiným ovocem a není třeba se bát, že by chutney příliš pálilo.
Cuketová čalamáda

Ingredience
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 velké cibule
- 8 stroužků česneku
- 2 kapie
- 1 větší cuketa (cca 1 kg)
- 5 velkých rajčat nebo 2 hrsti drobných rajčátek
- 5 polévkových lžic rajčatové passaty
- 5 polévkových lžic worcestrové omýčky
- 1,5 dl červeného vinného octa
- 1 balíček směsi k nakládání
- 125 g cukru krystalu
Postup
Ve větším hrnci orestujeme na oleji cibuli, nakrájenou na osminky. Spolu s ní i nadrcený česnek. Cuketu nastrouháme na hrubo, rajčata a papriky pokrájíme. Zeleninu postupně přidáváme do hrnce, necháme dusit a občas zamícháme, abychom zabránili připékání. Ze směsi na nakládání, červeného vinného octa, cukru a worcesteru připravíme zálivku. Směs můžeme naředit troškou vody na rozředění. Poté ji necháme 10 minut odstát. Než zálivku použijeme, slijeme ji přes cedník, abychom ji zbavili semínek. K zelenině v hrnci přidáme passatu i zálivku. Spolu povaříme 10 minut za občasného míchání. Pak směs plníme do sklenic a sterilizujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Výsledkem bude 6-8 sklenic o objemu 200 ml. Skladujeme v temnu a chlaud, ideální teplota je do 18 °C.
Pikantní nakládané okurky

Ingredience
- 500 ml octa
- 2 ml vody
- 120 g cukru
- 100 g kořenící směsi na zavařování
- 1 mrkev
- 1 cibule
- okurky
- čerstvé chilli papričky
- snítka kopru
Postup
Ocet, vodu, cukr a směs na zavařování smícháme, přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru, vše podle chuti. Obsah sklenice zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilizujeme při 80 °C asi 20 minut. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.
Pikantní pochutiny k masu si zamilujete!