Bylo by snadné říci: kupte si kvalitní kávovar na celá zrna, zajeďte do pražírny, vyberte si kávu podle vlastního gusta a je hotovo. Kávový rituál je ovšem stejná věda jako ten čajový. Káva připravená doma, na které si skutečně pochutnáte a která vás uspokojí minimálně jako ta, co si dáte ve vyhledávané kavárně, to je proces, který si zaslouží víc, než jednu větu. Staňte se kávovým gurmánem se vším všudy a uvidíte, že i samotná tvorba vás bude bavit. A o to přece jde: Vychutnat si všechno, co je s kávou spojené.
Začněte den jinak
Ať už máte čas dělat si dokonalou kávu každé ráno nebo jste fajnšmekr, který si chce vychutnat intenzivní plnost kávy do dvou minut, máme pro vás několik typů, jak si vychutnat šálek celosvětově oblíbeného moku tak, aby se každé vaše ráno proměnilo v příjemný start do nového dne. Zapojte do svého života vědomě všechny své smyslové receptory a uvidíte, jak váš život zase změní svůj každodenní rytmus i rozměr.
Krok 1: vůně čerstvě mleté kávy
Žádný sáček, ve kterém je několik týdnů hermeticky uzavřena umletá káva, nedokáže zprostředkovat onu plnou vůni čerstvě mleté kávy. Stejně jako si můžete být jistí, že úplně jinak začíná den, do kterého vkročíte skrze prostor provoněný právě onou čerstvě mletou kávou. Aby tomu tak bylo, budete potřebovat buď kvalitní kávovar se zabudovaným mlýnkem na celá zrna nebo ruční mlýnek.
My dáváme přednost druhé variantě. Je totiž tišší a dovolí vám ještě na chvilku pomyslně zastavit čas, který začne nekompromisně ukrajovat váš nový den plný rutinních povinností a činností. Mlýnek na kávu je pro kávového gurmána základním nástrojem k přípravě čerstvé kávy. Ten kvalitní usnadní nejen proces mletí, ale nabízí také řadu funkcí, jako je nastavitelnost hrubosti či množství namleté kávy. Než najdete přesný recept na vlastní dokonalou kávu, bude to vyžadovat i nějaké to testování. Třeba, jak jemně by káva měla být umletá, apod. Ale to všechno je součástí zábavy, kterou kávový rituál zahrnuje. Ruční mlýnky jsou dokonalým společníkem v okamžiku, kdy připravujete jednu až dvě kávy. Pokud chystáte kávu pro více členů rodiny, dáte pravděpodobně přednost kvalitnímu elektrickému spotřebiči.
Krok 2: Skladování zrn
Každý vášnivý milovník kávy vám řekne, že to, kde a jak kávu uskladňujete, významně ovlivní její chuť. Pro uchování plného aroma kávových zrn jsou nejlepší vakuově uzavíratelné nádoby, které uzamknou nejen vůni, ale zároveň zachovají svěžest a chuť kávových zrn. Postačí ale i jakákoli pevně uzavíratelná skleněná nádoba. Na trhu se dají sehnat i patentované technologie vakuového těsnění, které najdete u speciálních nádob, určených ke skladování kávy.
Krok 3: Není hrnek jako hrnek
Možná jste se nikdy nezamýšleli nad tím, do čeho si kávu nalijete. Pokud se ale chcete stát kávovým specialistou, jedno vám to nebude. Co se týče materiálu, pak je nejvhodnější keramika nebo sklo, neboť nejlépe udrží požadovanou teplotu kávy. Materiál chuť kávy nijak neovlivňuje. To se ovšem nedá říci o tvaru nádoby. Ten může mít na chuť i aroma kávy zásadní vliv. Jak se rozhodnout?
Kulatý a baňatý tvar podpoří vůni. Širší otvor navrchu nádoby pomáhá provzdušnění. Jako je to u sklenic na víno. To je například důležité u jihoamerických druhů káv, které jsou tmavší a aromatičtější. Jemně pražené kávy vyžadují naopak menší otvor a protáhlejší tvar nádoby. Pro zachování požadované teploty nápoje se doporučují hrnečky nebo sklenice s dvojitou stěnou.
Krok 5: Dokonalá kávová zrna
Dobře vybraná kávová zrna jsou pro dokonalou kávu nezbytností. Dá se říci, že jsou duší výsledné chuti. Co člověk, to jiný apetit. Při hledání té nejlepší kávy pro vás se budete muset vydat cestou zážitku. Nejprve si otestujte, zda máte rádi jemně, středně nebo tmavě praženou kávu. Čím je káva tmavší, tím je větší její intenzita a tím je i bohatší její chuť. Podle míry pražení také definujete kávu, kterou si oblíbíte. Stejně jako způsob pražení, ovlivňuje chuť kávy i oblast, kde se pěstuje. Pro své testování můžete buď navštívit pražírnu nebo uspořádat kávovou párty. Věřte, že obojí může být zajímavý a nezapomenutelný zážitek, jehož cílem je ochutnat co nejvíce druhů kávy z nejrůznějších koutů světa.
Další udělátka a pomocníci
K rituálu vaření kávy lze využít mnoha dalších nástrojů a udělátek, jako odměrku na kávu, časovač, speciální nádoby na ukládání, filtry na kávu, pěchovače nebo malé vařiče, překapávače apod. Většina z těchto doplňků nebude mít vliv na chuť hotové kávy, ale umocní a zjednoduší váš zážitek z vaření kávy. Časovač je ovšem pomůcka, která chuť kávy ovlivní, neboť jak dlouho necháte kávu ležet a vařit, má přímý vliv na její aroma i chuť.
Pravidlo 15
Mezi největší nepřátele dobré kávy patří vzduch a vlhkost. Čím déle kávu jejich vlivu vystavíte, tím více se negativně podepíší na její chuti. Závěrem si tedy ještě připomeňme jednoduché pravidlo, které vám mnohé o kávě napoví. Aby si káva zachovala co nejvíce svých chuťových vlastností, držte se těchto bodů:
- káva musí být upražena do 15 měsíců od sklizně
- po upražení je třeba kávu umlít do 15 dnů
- namletou kávu je třeba spotřebovat nejdéle do 15 minut.