Chcete se stát čajovým gurmánem? Připravit čaj je složitější, než jen zalít sáček nebo sypaný produkt ve speciálním dávkovači horkou vodou, chvíli počkat a je hotovo. Opravdoví znalci čaje vědí, že dokud si tento blahodárný nápoj nepřipravíte správně, skutečnou chuť čaje nepoznáte. Ohříváte-li dvakrát převařenou vodu a sáček s čajem necháváte v hrnku, dokud není prázdný, pijete zcela jistě jen nahořklý výluh. Kromě rozdělení čajů je lze také kombinovat s nejrůznějšími pokrmy a ne všechno se k sobě chuťově hodí.
Výběr čaje. Čím začít?
Prvním faktorem je správný výběr čaje, který by se měl řídit především jeho složením. Pokud se začtete do názvů, ve většině případů vám nic neřeknou. Dívejte se tedy na etiketu. Dozvíte se, zda se jedná o černý, zelený nebo bílý čaj. Na obale bohužel většinou nenajdete lokalitu sběru, tedy odkud čaj pochází. Což je poměrně zásadní, protože to významně ovlivňuje jeho chuť. Na tento faktor kladou odborníci v oboru velký důraz, stejně jako na to, kdy se čaj sklízel a jak s ním zacházeli, tedy s jakou šetrností s ním bylo nakládáno při jeho zpracování. S orientací v této problematice vám velmi vstřícně pomohou v každé kvalitní čajovně.
V podstatě je to podobně jako s vínem. Při výběru se můžete řídit intuicí i zdravým rozumem, stejně jako doporučením známých. Obecně se dá také říci, že ručně sbíraný čaj je o něco kvalitnější. Záleží ovšem na mnoha faktorech, např. na počasí nebo konkrétně ze které plantáže čaj pochází. Pokud si kupujete čas v sáčcích, pak podle odborníků na tvaru sáčku nezáleží. Je jedno, jestli je kulatý, má tvar pyramidy nebo je klasický. Výrobci to používají k marketingovým účelům. Materiál sáčků už tak jedno není. Lepší jsou sáčky z hedvábí, neboť jsou čistší a jemnější. Do čaje nic nevylučují, což se o papírových tvrdit nedá. Nejhorší jsou v tomto ohledu nylonové sáčky, které při louhování uvolňují mikroplasty.
Co všechno můžete udělat špatně
- Čaj připravujete ve studené konvici. Voda díky tomu rychle zchladne a chuť čaje se podle čajových specialistů nemá šanci rozvinout.
- Opakovaně zahříváte vodu, která již byla jednou převařená a stojí vám v konvici.
- Nedodržujete správnou teplotu vody pro konkrétní typ čaje.
- Necháváte louhovat čaj příliš krátce nebo dlouho.
- Dáváte do čaje další ingredience dříve, než je hotový.
- Používáte špatný hrneček nebo konvici z nevhodného materiálu.
Správný postup je základ
Pokud si chcete čaj opravdu pořádně vychutnat, pamatujte, že na jeden šálek čaje, který představuje asi 2 nebo 2,5 dcl vody, patří 2 až 2,5 gramu čaje. Pokud se vám to nechce vážit, je to jedna vrchovatá lžička. I tohle množství obsahuje jeden sáček čaje. Vodu je třeba zahřát na 80°C. Bod varu vody, 100°C, se týká pouze černého čaje. Poté, co se vaše konvice vypne, počkejte si asi minutu, než budete zalévat zelený nebo bílý čaj. Nádobu s čajem zakryjte, aby z ní neuniklo teplo. Jestliže používáte konvici typu french press, nechte nejprve lístky volně plavat ve vodě a až po vylouhování je stlačte.
Přichází další důležitá část, kterou je louhování nápoje. Zatímco černý čaj potřebuje asi 3 až 5 minut, bílý nebo zelený se luhují jen 3 minuty. Pokud ho budete louhovat kratší dobu, nedosáhnete jeho pravé chuti. Naopak v případě, že necháte čaj v nádobě déle, se do čaje začnou uvolňovat třísloviny, což způsobuje jeho hořkost. Doba louhování by měla být napsaná na obalu konkrétního čaje. V průběhu louhování můžete čaj promíchat a zase zakrýt. Nakonec sáček nebo nádobku se sypaným čajem vyndejte a přelijte čaj do připraveného šálku. Vymačkávání sáčku je zbytečný krok a nemá význam. Pokud máte čaj ve french pressu, stačí lístky stlačit a postupně nalévat a upíjet. Z těchto stlačených lístků se už žádné látky neuvolňují. Ideální je, když máte i šálek na čaj nahřátý. Nicméně chuti čaje studený šálek nijak neublíží.
Citron, med a jiná sladidla
Pokud jste zvyklí si čaj sladit nebo do něj dávat mléko, případně citrón, počkejte, až bude zcela hotový. Například citrón zastaví louhování. Med zase potřebuje nižší teplotu, aby byl užitečný. I tak ale mléko nebo sladidla snižují antioxidační schopnosti černého i zeleného čaje. Pokud se rozhodnete čaj popíjet vychladlý, bude méně aromatický, jinak se s ním nic nestane. Není ale dobré jej znovu ohřívat. Dejte si ještě pozor i na lžičku, kterou nápoj mícháte. Ta by v hrnečku neměla zůstávat, takže pouze zamíchat a vyndat.
Co jste možná nevěděli
- Dnes už je jedno, zda sáhnete po sypaném čaji nebo sáčcích. Dříve se považoval čaj v sáčcích za méně kvalitní.
- Co se týče nádobí, ideálním materiálem je porcelán nebo sklo. Naopak nejméně vhodné nádoby na čaj jsou ty, které jsou vyrobené z materiálu obsahujícího měď nebo různé slitiny. Látky z nich se pak mohou do čaje uvolňovat. Není proto vhodné ani používat kovové nádobky na čaj. Nevadí ani termohrnek, termoska nebo nerezové nádobí. Do termosky a termohrnku však dejte čaj až hotový vylouhovaný.
- Konvice nebo šálek na čaj by se měly správně před louhováním nahřát. Aby se teplota při procesu udržela dostatečně dlouho.
Tak co, nemáte chuť na šálek dobrého čaje?