Nejdražší pochoutky světa. Tyhle pokrmy mají astronomické ceny!

Nejen hodně podivná sexuální praktika německého střihu. Kaviár řadíme mezi nejdražší pochoutky natolik luxusní, že za jedno kilo zinkasujete kolem 870 000,- korun. Nenechte se napálit polovičatostí: nejprve totiž budete potřebovat vyzu velkou, přerostlého příbuzného jeseterů v albínském provedení, starého přibližně 100 let. Jenom jeho vajíčka dosahují potřebné kvality. Háček je v tom, že zmíněné exempláře jsou ve volné přírodě téměř vyhynulé, což vysvětluje i enormní cenu.

Extrémní gurmánství

Ano, lanýže nejsou levné. Proto je každý hledá. Nemůžete je vypěstovat, nemůžete je šlechtit, můžete je jen se štěstím najít. Abyste si sáhli na skutečně nejvyšší gastronomickou příčku, musíte se dostat k lanýžům z italského Piemontu. Říká se jim alba, bílé. Štěstí z jejich nálezu se dá vyčíslit sumou 8 milionů korun za jednu kilovou houbu. Za posledních 20 let se podařilo najít jen 5 exemplářů s touto hmotností, což jejich hodnotu sune možná ještě o něco výš.

Nejdražší pochoutky světa. Tyhle pokrmy mají astronomické ceny!
zdroj: 123RF

Šafrán setý je povšechně hezká kytička. Lidi posledních pár století zajímá především pro oranžové čnělky, vykukující z nafialovělých květů. Po usušení je můžete využít jako přírodní barvivo a koření pokrmů. Chyták vychází z jeho omezeného výskytu a přibližně dvoutýdenní doby možné ruční sklizně, a nepatrné váhy. Chcete kilo aromatického koření-šafránu? Potřebujete kolem 300 000 rostlin. Taková nálož vás vyjde zhruba na čtvrt milionu korun.

Nejdražší pochoutky světa. Tyhle pokrmy mají astronomické ceny!
zdroj: 123RF

Je libo prasátko?

Kvalita se nedá urychlit, což je podstatou ceny šunky Iberico (Jamon Iberico). Z počátku potřebujete černé iberské prase, které se bude pást volně dubových lesích konkrétního španělského regionu. A teprve až doroste porážkové váhy, začíná příběh vzniku šunky, která musí do finále zrát 36 měsíců. Výsledný originální produkt – Manchado de Jabugo – přijde bratru na 280 000,- Kč za kilo, což z něj činí ten nejdražší podklad pro volská oka na světě.

Můžeme pochopitelně debatovat o astronomických cenách wagyu, stařeného hovězího masa z Kobe. Jedna kilová flákota vás může přijít na 17 000. Nebo o nakyslé kávě z Indonésie. Zajímavé snad jen tím, že už prošla zažívacím traktem cibetek a tím, že když řeknete před baristkou kopi luwak, ztvrdnou jí bradavky (cena kávy je kolem 15-20 000 za kilo). Snad byste si radši dali melouny densuke, za 150 000,- jeden dvoukilový kus luxusu?

Zmrzlina ze zlata

Ale skutečně zajímavé to začíná být tehdy, když do relativně obyčejného produktu přidáte trochu třiadvacetikarátového zlata. Pak vás i jediný kopeček tradiční zmrzliny Scoopi v Dubaji přijde na 20 400,- korun. Trochu blyštivého popcornu? Se sypáním zlatého prachu vás kilové balení pražené kukuřice na 60 000,-. To už by si jeden dal radši pořádného panáka.

Mezi opravdu nejdražší pochoutky potom patří platinová tequila Pasión Azteca  za 87,5 milionu korun, případně Isabella Islay za 155 milionů. Tam je ale na celém balení nejdražší láhev, posázená tisícovkou diamantů. Tak si nechte chutnat.

Podobné články

Nejoblíbenější

Megalodon: mytický vrcholný predátor mohl sežrat cokoli, co se mu dostalo do cesty

Gigantický vrcholný predátor v oceánu neměl soupeře. Co bylo příčinou jeho vyhynutí, když byl megalodon tak vysoko v potravním řetězci?

Římané budovali sochy svého největšího nepřítele. Co je k tomu vedlo?

Význam sochy dnes chápeme trochu jinak, zatímco Římané je považovali za symbol síly impéria. Ale proč zvěčňovat nepřítele?

Žralok jako hrozba. Jaká je šance, že vás napadne? Co dělat, když se to stane?

Žralok je na vrcholu potravního řetězce. Řídí se instinkty, ale někdy dělá chyby. Jaká je šance, že zaútočí? Jak se zachovat?