Vegetariánská dieta? Klima tím neochráníte, spíše naopak

Vegetariánská dieta pro spasení světa? Zříci se masa a alespoň částečně jej nahradit zeleninou a ovocem, to není v jádru špatný nápad. Minimálně pro naši peněženku a zdraví. Zhruba v tomhle pořadí. Nicméně dávat k dobrému, že hovězí stejky jsou ztělesněným zlem pro planetu Zemi, znamená hrubé nepochopení globálních souvislostí. Protože ani ty středně propečené stejky nejsou co do uhlíkových emisí rovnocenné. A totéž platí pro ovoce a zeleninu.

Ideální dieta? Nemáme na ni ideální klima

První problém vychází z laického pohledu aktivních mrkvožroutů, v jejichž světě pochopitelně pořád svítí sluníčko. Tudíž je v něm možné konzumovat čerstvou zeleninku neustále. Krása. Ale o střídání ročních období už jsme taky něco slyšeli, čímž se dostáváme k první komplikaci. Že si mrkev a salát můžeme klidně vypěstovat i v prosinci? Jasně, od toho tu jsou skleníky. Které je ale potřeba vytápět. A to už sen o nízko-emisní stravě trochu hatí.

Maso vítězí

Nu což – dovezeme si tedy v zimě zdravé ovoce z tropů! Vážně? A komu tím prospějeme? Krvavé avokádo z Mexika nebo Kostariky za sebou zanechává dinosauří stopu přímo v místě produkce, vysává vodní zdroje, znečišťuje půdu hnojivy a postřiky, likvidují se kvůli nim pralesy… aby k nám pak doputovalo nabalené do kontejnerových lodí. To je ekologické asi tak jako SUV poháněné uhlím.

Problémy vznikají i těmi věčnými „ekvivalentními přepočty“ na CO2, oxid uhličitý. Je to názorné, počítáme v nich dneska kde co. Jenže zrovna ty krávy v oxidu uhličitém moc nevedou. Jejich doménou je spíše metan. Silný skleníkový plyn, ale s dost odlišnou životností v atmosféře, než uhlík.

Kilogramy, emise… a kalorie

Další problém souvisí s těmi věčnými přepočty emisí na vyprodukovaná kila potravin. Jasně, než se kráva dostane na vidličku, její uhlíková stopa značně nabude. Cirka 10x. Po stránce vyprodukovaných kalorií je to ale trochu jiné. Kilo salátu a kilo hovězího nesou totiž značně odlišný objem kalorií, v jednoznačný prospěch masa. Maso je energetická bomba, salát je… salát.

Férovost je něco, co srovnávacím rádoby-studiím zdravé výživy silně chybí. Obvykle si totiž vyberou to největší zvěrstvo: třeba krávy chované na vyklučeném tropickém deštném lese, přikrmované pokud možno ještě sójou… a porovnávají je s hlávkou salátu vypěstovanou doma na okně. Hádat vítěze asi není moc těžké.

Jde to i naopak: maso je dobré, zelenina zlo!

Málokde ale uvidíte opačně extrémní uspořádání. I když ta hlávka salátu může mít až 3x větší uhlíkovou stopu, než kvalitní slanina. A kdekoliv se někdo pokusí o nějaké rozumnější srovnání lokálních výpěstků, narazí na těžké informační vzduchoprázdno. Většinou s výstupem, že pokud není ve hře dovozce a supermarket, je domácí maso z chrochtajícího čuníka dost bio-varianta. Pak je tu ještě jedna velká lež. Do jisté míry pravdivá, aby se jí pořád dalo věřit.

Oblíbené uhlíkové mýty

Asi jste už slyšeli, že přechodem na nemasitou stravu můžete ušetřit až 40, 60 % (nebo taky 80 %) svých uhlíkových emisí. Cajk. Ale pozor – to se bavíme jen o emisích, spojených s produkcí potravin. Jednom nepatrném dílku z celé skládanky. Přesněji řečeno, o zhruba pětiprocentním dílku, který můžeme o těch optimistických 80 % snížit.

Ale snižovat zásadní změnou výživy a životního stylu pětiprocentní dílek, když jen provoz vašeho chytrého telefonu je odpovědný za dalších 15 % (a cestování za 33 %). Ano, to už trochu drhne. Celá ta vege-debata se vede jen na poli toho pětiprocentního zlepšení. Vegetariánská dieta je najednou z pohledu planety úplně zbytečná.

Totalitní zelená dogmata a červené maso

Pak je tu samozřejmě ten faktor nezbytné totality, v rámci kterého by někdo moc rád diktoval, co a jak máte jíst. Jenže naordinovat světu jednu univerzální bezmasou dietu je dost nešťastný nápad. Je nás opravdu hodně a bude ještě víc, a tak intenzivní zemědělství by nás i planetu poslalo dost rychle do háje. Změna režimu výživy v globálním měřítku by vedla ke katastrofickému zvyšování emisí. A dost možná k hladomoru. Vegetariánská dieta je tak z pohledu planety úplný nesmysl.

Nejíst maso z vlastních etických a morálních zásad, pokud je nikomu necpete, je fajn. Vlastně je fajn si maso občas odříct a vegetariánská dieta může být příjemná změna. Ale činit tak kvůli planetárnímu zdraví, klimatickým změnám a emisím, je vážně cynismus a hloupost.

Podobné články

Nejoblíbenější

Skutečně dokážeme cítit pach strachu a dalších emocí?

Při komunikaci se spoléháme hlavně na jazyk a zrak. Jak podstatnou roli hraje u lidí nos a dokážeme pomocí čichu cítit strach?

Válka o Falklandy: 40 let po konfliktu je „speciální operace“ na ostrovech stále nezacelená rána

Vždy během května jsou Las Malvinas v Argentině v centru pozornosti. Válka o Falklandy je pro spoustu místních stále živým tématem.

Obnovitelné zdroje energie: je možné jimi ze 100 % zásobovat Zemi?

Nenaplnitelná utopie nebo budoucnost přežití lidstva? Mohou naší planetu ze 100 % zásobovat pouze obnovitelné zdroje energie?