Warning: getimagesize(https://newtimes.cz/wp-content/uploads/2020/04/logo-NT-footer.jpg): failed to open stream: Cannot assign requested address in /data/web/virtuals/240995/virtual/www/domains/newtimes.cz/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 786

Med ze smrkových výhonků je plný vitamínu C. Pomůže na rýmu i kašel

Kdo by to byl řekl, že jsou mladé smrkové výhonky skvělá poživatina. Tohle jehličí je zdravé a plné vitamínu C. Smrkové výhonky měkké, takže se dají bez problému žvýkat a konzumovat jako jedna z ingrediencí v salátu nebo dresinku. Nejčastěji se z nich vyrábí sirup, ale jejich charakteristickou chuť lze zachovat také ve formě medu. Sbírají se pouze mladé zelené výhonky, maximálně do velikosti 5 cm, a to od dubna do června.

Ingredience na 2 skleničky medu

  • 500 g smrkových výhonků
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 citrón
  • 1 lžička kyseliny citrónové
Recepty: smrkové výhonky jako základ pro výrobu hustého medu
zdroj: pixabay.com

Postup

Smrkové výhonky propláchněte a očistěte. Poté je zalijte vodou a nechte povařit na mírném plameni zhruba 20-30 minut, až se z nich začne uvolňovat silice. Odstavte nádobu z plotny a přidejte citrón, nakrájený na plátky. Poté nechte louhovat celých 24 hodin. Během této doby občas obsah promíchejte a propíchněte citrón vidličkou.

Druhý den vodu z výhonků sceďte do jiné nádoby a smrkové výhonky spolu s citrónem pořádně vyždímejte. Přidejte k nim cukr a na nízkém plameni tekutinu velmi pomalu svařujte, dokud nevznikne hustá medová hmota, která se táhne. Koncem vaření přidejte ještě kyselinu citrónovou kvůli lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem, ale po vychladnutí med ještě ztuhne. Ještě horký ho nalijte do připravených suchých skleniček, které uzavřete a postavte na několik hodin dnem vzhůru. Skladujte je v lednici, kde vydrží opravdu dlouho.

Recepty: smrkové výhonky jako základ pro výrobu hustého medu
zdroj: labeta.cz

Další varianty

Samozřejmě můžete připravit medu větší množství, stačí zdvojnásobit všechny použité suroviny. Množství cukru je nutné kvůli hustotě. Pokud použijete chemicky neošetřený citrón, můžete ho dát k výhonkům i s kůrou. Počítejte ale s tím, že dodá medu trochu hořké chuti.

Recepty: smrkové výhonky jako základ pro výrobu hustého medu
zdroj: pinterest.com

Podobné články

Nejoblíbenější

Skutečně dokážeme cítit pach strachu a dalších emocí?

Při komunikaci se spoléháme hlavně na jazyk a zrak. Jak podstatnou roli hraje u lidí nos a dokážeme pomocí čichu cítit strach?

Válka o Falklandy: 40 let po konfliktu je „speciální operace“ na ostrovech stále nezacelená rána

Vždy během května jsou Las Malvinas v Argentině v centru pozornosti. Válka o Falklandy je pro spoustu místních stále živým tématem.

Obnovitelné zdroje energie: je možné jimi ze 100 % zásobovat Zemi?

Nenaplnitelná utopie nebo budoucnost přežití lidstva? Mohou naší planetu ze 100 % zásobovat pouze obnovitelné zdroje energie?