Kdo by to byl řekl, že jsou mladé smrkové výhonky skvělá poživatina. Tohle jehličí je zdravé a plné vitamínu C. Smrkové výhonky měkké, takže se dají bez problému žvýkat a konzumovat jako jedna z ingrediencí v salátu nebo dresinku. Nejčastěji se z nich vyrábí sirup, ale jejich charakteristickou chuť lze zachovat také ve formě medu. Sbírají se pouze mladé zelené výhonky, maximálně do velikosti 5 cm, a to od dubna do června.
Ingredience na 2 skleničky medu
- 500 g smrkových výhonků
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- 1 citrón
- 1 lžička kyseliny citrónové
Postup
Smrkové výhonky propláchněte a očistěte. Poté je zalijte vodou a nechte povařit na mírném plameni zhruba 20-30 minut, až se z nich začne uvolňovat silice. Odstavte nádobu z plotny a přidejte citrón, nakrájený na plátky. Poté nechte louhovat celých 24 hodin. Během této doby občas obsah promíchejte a propíchněte citrón vidličkou.
Druhý den vodu z výhonků sceďte do jiné nádoby a smrkové výhonky spolu s citrónem pořádně vyždímejte. Přidejte k nim cukr a na nízkém plameni tekutinu velmi pomalu svařujte, dokud nevznikne hustá medová hmota, která se táhne. Koncem vaření přidejte ještě kyselinu citrónovou kvůli lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem, ale po vychladnutí med ještě ztuhne. Ještě horký ho nalijte do připravených suchých skleniček, které uzavřete a postavte na několik hodin dnem vzhůru. Skladujte je v lednici, kde vydrží opravdu dlouho.
Další varianty
Samozřejmě můžete připravit medu větší množství, stačí zdvojnásobit všechny použité suroviny. Množství cukru je nutné kvůli hustotě. Pokud použijete chemicky neošetřený citrón, můžete ho dát k výhonkům i s kůrou. Počítejte ale s tím, že dodá medu trochu hořké chuti.