Podzimní ovoce jako švestky lze využít do štrúdlu nebo závinu, případně v kombinaci se slaninou jako dokonalý předkrm na party nebo pro návštěvu. Perfektně se ale hodí také pro přípravu domácí marmelády. Švestkový džem s portským vínem si zamilujete!
Ingredience (na 3 skleničky)
- 600 g vypeckovaných švestek
- 150-300 g cukru (dle chuti a sladkosti švestek)
- šťávu z citronu
- 60 ml portského vína
- 1 a ½ lžičky ovocného pektinu
Postup přípravy
Nakrájené švestky vložíme do menšího hrnce, zasypeme cukrem a na mírném plameni ponecháme vařit zhruba 10 minut, dokud nezměknou. Jakmile na začátku vaření švestky pustí šťávu, musíme míchat, aby se nepřipálily. Můžeme je podle potřeby podlít lžící vody. Dostatečně změklé švestky rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence, ale můžeme v džemu nechat i celé kousky ovoce. Jiný postup je syrové švestky rozmixovat a až poté povařit.
Do rozmixovaných švestek přidáme vymačkanou šťávu z citrónu, cukr a portské víno. Pektin rozmícháme se lžící cukru stranou a teprve pak jej vmícháme do džemu. Společně necháme dalších 5-10 minut povařit. Hotový švestkový džem dáme do čistých a vyvařených sklenic, které uzavřeme víčkem a postavíme dnem vzhůru. Lze je také klasickou metodou zavařit v hrnci s vodou ohřátou na 80 °C po dobu 20 minut. Zakonzervovaný džem pak můžeme skladovat i mimo lednici na tmavém a suchém místě. Otevřenou skleničku s džemem je ale třeba mít vždy v lednici.
TIP: Jestli je džem po vaření hotový poznáme tak, že kápneme lžičku džemu na porcelánový talíř. Necháme zaschnout a jakmile nestéká, je džem perfektní.