Vánoce bez bramborového salátu si umí u nás představit jen málokdo. Přesto není bramborový salát pouze výsadou České kotliny, ale mnoha zemí světa, kde se také připravuje, a to nejen v tento adventní čas.
Bramborový salát má mnoho variant. Své o tom ví v Německu, Spojených státech amerických, Polsku, Rusku, ale třeba i ve Velké Británii. U nás má pomalu každá hospodyňka vlastní recept podle rodinné tradice. Když už je ale ten rok plný změn, proč si letos nedopřát výjimečnou vánoční kuchyni, ze které se možná stane vlastní tradice. Recepty zvládnou ženy i muži – dokonce i náctiletí pomocníci v kuchyni. Jdeme na to!
Odlehčený bramborový salát
Bez majonézy a s ředkvičkami
Budete potřebovat:
- 8 brambor
- sůl
- 150 g zakysané smetany
- dijonskou hořčici
- pepř
- 1 lžíci citronové šťávy
- 12 křepelčích vajec
- 8 ředkviček
- 1/2 salátové okurky
Postup
Postup u tohohle salátu začíná stejně jako u jiných variant. Uvařte brambory ve slupce (asi 25 min.) Ještě za horka je oloupejte. Nakrájejte je na kostičky. Naše babičky k tomu měly takové šikovné malé kovové mřížky. Pak je smíchejte v míse se solí, smetanou, hořčicí, citrónovou šťávou a pepřem. Můžete použít i ten bílý. Celou směs pak nechte vychladnou.
Mezitím si uvařte křepelčí vejce (asi 2 minuty). Odstavte je ze sporáku, ochlaďte ledovou vodou a oloupejte. Rozkrájejte je na poloviny. Pak si nakrájejte na plátky ředkvičky a okurku na kostičky a všechno vmíchejte do vychlazeného salátu. Můžete dochutit ještě pepřem, solí nebo hořčicí. Záleží na vašich chuťových preferencích.
Light verze s olivami a bílým jogurtem
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 100 g zelených oliv plněných paprikovou pastou
- 1/2 skleničky kyselých okurek
- 150 g mražené zeleninové směsi podle chuti
- olivový olej extra panenský
- 2 lžíce majonézy
- 1 bílý jogurt (čím tužší, tím lepší)
- kremžskou hořčici
- sůl
- barevný pepř (mlýnek)
Postup:
Začneme zase uvařením brambor ve slupce. V tomhle případě je klidně nechte pak vychladnout (bez vody). Mezitím si nakrájejte na půlky asi 100 g zelených oliv s papričkou a okurky ve sladkokyselém nálevu (na drobná kolečka nebo kostičky). Pak dojde na zeleninu. Mraženou zeleninovou směs spařte ve vroucí vodě, aby byla ve výsledku křupavá. A vraťte se k bramborám. Vychladlé je nakrájejte na kostičky, posolte, opepřete barevným pepřem a zakapejte pár lžičkami olivového oleje. V lednici nechte salát samozřejmě uležet. Pokud tam není místo, dejte ho klidně ven na okno. Uvidíte, co s ním těch pár hodin udělá.
Odlehčený bramborový salát potřetí
Budete potřebovat
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 cibuli
- ¼ malé dýně
- 150 g sterilovaného hrášku
- 300 g brambor typu A
- 1 kyselou okurku
- sůl
- pepř
- ocet podle chuti
- 300 g bílého jogurtu
- olej
Postup:
Den předem si uvařte brambory ve slupce. Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte na kostičky nakrájený celer, mrkev a petržel, zalejte trochou vody, přiklopte a zeleninu duste doměkka. Krátce před dohotovením přidejte k zeleninové směsi i pokrájenou dýni.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak i kyselou okurku. Pak dejte vychladlou zeleninu z pánve do mísy, přidejte brambory, okurku, hrášek a vše osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte jogurt, dochuťte octem a nechte salát pár hodin uležet. Ozdobit ho můžete čímkoli zeleným. Salát můžete ještě vylepšit lžící nasekaných bylinek. Skvěle chutná například s kombinací koriandru a petrželky. Ale dát do něj můžete cokoli, co vám chutná. Pozor jen na výrazné chutě, aby nepřebily ty klasické.
A jak děláte salát doma vy?