Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup

Přestože je můžete ručně natrhat v les, borůvky jsou superpotravinou. Nejen, že mají svou specifickou chuť, ale jsou plné zdraví prospěšných látek. Jsou obrovským zdrojem antioxidantů a mají schopnost podílet se na snižování cholesterolu, rozvoji cukrovky nebo srdečních onemocnění. Zároveň působí protizánětlivě a jsou vhodné proti průjmům a problémům s metabolismem. Umí ulehčit během břišních křečí nebo při menstruačních bolestech. Připravte si z borůvek následující pochoutky, kterými překvapíte členy rodiny nebo návštěvy.

Kompot z lesních borůvek

Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 1 litr lesních borůvek
  • 1 litr vody
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • 300 g cukru krupice
  • 150 g třtinového želírovacího cukru

Postup přípravy

Borůvky proberte a zbavte lístečků. Prolijte je vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z jednoho litru vody, kyseliny citrónové a obou přichystaných cukrů. Začněte nálev zahřívat a mácháním cukr uvnitř rozpusťte. Poté přidejte borůvky a spolu dohromady 5 minut povařte. Na hluboký plech si připravte na pečení plínky nebo utěrku a nalijte na ně několik centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Začněte plnit kompot do čistých sklenic cca do 2⁄3 jejich výšky, zbytek pak dolijte nálevem. Sklenice pevně zavíčkujte, postavte dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C zhruba 15 minut. Pak nechte kompot vychladnout a před uložením do temna a chladu ho mírně prostřepejte.

Džem z borůvek, josty a rybízu

Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 250 g lesních borůvek
  • 700 g černého rybízu nebo josty
  • 500 g červeného a bílého rybízu
  • 1 svazek čerstvé meduňky
  • 1 sáček ovocného pektinu
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Postup přípravy

Nejprve borůvky zbavte stopek a lístečků. Očištěné ovoce vložte do velkého hrnce a nasypte na něj ¾ dávky cukru, promíchaného s pektinem a kyselinou citrónovou. Do hrnce s ovocem ponořte svazek meduňky. Povařte zhruba 10 minut, přičemž po pěti minutách vyjměte bylinky a obsah hrnce rozmixujte, aby byl džem jemný. Ochutnejte ho a podle libosti doslaďte cukrem nebo čerstvou citrusovou šťávou. Džem můžete i přepasírovat, pokud z něho chcete dostat zrníčka. Hned poté plňte do umytých a zahřátých sklenic, které zavřete a postavte dnem vzhůru. Přikryjte je utěrkou a nechte hodinou chladnout. Pak hotová džem uložte v suchu, temnu a chladu.

Borůvkovo-levandulový sirup

Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 0,5 litru borůvek
  • 300 g třtinového želírovacího cukru
  • ½ lžičky kyseliny citrónové
  • pár stonků levandule
  • ½ citrónu
  • voda na doředění

Postup přípravy

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a důkladně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V den přípravy sirupu přidáme kyselinu citrónovou a vše, čím chceme sirup dochutit. Přes noc ponechte odležet v chladu. Díky želírovacímu cukru bude sirup opravdu hustý. Další den směs přeceďte a podle vaší chutě můžete doředit vodou. Sirup poté svaříme a plníme do sterilizovaných sklenic. Ty postavte na uzavřené víčko otočte dnem vzhůru do vychladnutí. Lahodný sirup je v kombinaci s vychlazenou vodou ideálním osvěžením během horkých dní.

Podobné články

Nejoblíbenější

Megalodon: mytický vrcholný predátor mohl sežrat cokoli, co se mu dostalo do cesty

Gigantický vrcholný predátor v oceánu neměl soupeře. Co bylo příčinou jeho vyhynutí, když byl megalodon tak vysoko v potravním řetězci?

Římané budovali sochy svého největšího nepřítele. Co je k tomu vedlo?

Význam sochy dnes chápeme trochu jinak, zatímco Římané je považovali za symbol síly impéria. Ale proč zvěčňovat nepřítele?

Žralok jako hrozba. Jaká je šance, že vás napadne? Co dělat, když se to stane?

Žralok je na vrcholu potravního řetězce. Řídí se instinkty, ale někdy dělá chyby. Jaká je šance, že zaútočí? Jak se zachovat?