Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup

Přestože je můžete ručně natrhat v les, borůvky jsou superpotravinou. Nejen, že mají svou specifickou chuť, ale jsou plné zdraví prospěšných látek. Jsou obrovským zdrojem antioxidantů a mají schopnost podílet se na snižování cholesterolu, rozvoji cukrovky nebo srdečních onemocnění. Zároveň působí protizánětlivě a jsou vhodné proti průjmům a problémům s metabolismem. Umí ulehčit během břišních křečí nebo při menstruačních bolestech. Připravte si z borůvek následující pochoutky, kterými překvapíte členy rodiny nebo návštěvy.

Kompot z lesních borůvek

Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 1 litr lesních borůvek
  • 1 litr vody
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • 300 g cukru krupice
  • 150 g třtinového želírovacího cukru

Postup přípravy

Borůvky proberte a zbavte lístečků. Prolijte je vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z jednoho litru vody, kyseliny citrónové a obou přichystaných cukrů. Začněte nálev zahřívat a mácháním cukr uvnitř rozpusťte. Poté přidejte borůvky a spolu dohromady 5 minut povařte. Na hluboký plech si připravte na pečení plínky nebo utěrku a nalijte na ně několik centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Začněte plnit kompot do čistých sklenic cca do 2⁄3 jejich výšky, zbytek pak dolijte nálevem. Sklenice pevně zavíčkujte, postavte dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C zhruba 15 minut. Pak nechte kompot vychladnout a před uložením do temna a chladu ho mírně prostřepejte.

Džem z borůvek, josty a rybízu

Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 250 g lesních borůvek
  • 700 g černého rybízu nebo josty
  • 500 g červeného a bílého rybízu
  • 1 svazek čerstvé meduňky
  • 1 sáček ovocného pektinu
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Postup přípravy

Nejprve borůvky zbavte stopek a lístečků. Očištěné ovoce vložte do velkého hrnce a nasypte na něj ¾ dávky cukru, promíchaného s pektinem a kyselinou citrónovou. Do hrnce s ovocem ponořte svazek meduňky. Povařte zhruba 10 minut, přičemž po pěti minutách vyjměte bylinky a obsah hrnce rozmixujte, aby byl džem jemný. Ochutnejte ho a podle libosti doslaďte cukrem nebo čerstvou citrusovou šťávou. Džem můžete i přepasírovat, pokud z něho chcete dostat zrníčka. Hned poté plňte do umytých a zahřátých sklenic, které zavřete a postavte dnem vzhůru. Přikryjte je utěrkou a nechte hodinou chladnout. Pak hotová džem uložte v suchu, temnu a chladu.

Borůvkovo-levandulový sirup

Borůvky jako zdroj antioxidantů. Připravte z nich kompot, džem nebo sirup
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 0,5 litru borůvek
  • 300 g třtinového želírovacího cukru
  • ½ lžičky kyseliny citrónové
  • pár stonků levandule
  • ½ citrónu
  • voda na doředění

Postup přípravy

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a důkladně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V den přípravy sirupu přidáme kyselinu citrónovou a vše, čím chceme sirup dochutit. Přes noc ponechte odležet v chladu. Díky želírovacímu cukru bude sirup opravdu hustý. Další den směs přeceďte a podle vaší chutě můžete doředit vodou. Sirup poté svaříme a plníme do sterilizovaných sklenic. Ty postavte na uzavřené víčko otočte dnem vzhůru do vychladnutí. Lahodný sirup je v kombinaci s vychlazenou vodou ideálním osvěžením během horkých dní.

Podobné články

Nejoblíbenější

Skutečně dokážeme cítit pach strachu a dalších emocí?

Při komunikaci se spoléháme hlavně na jazyk a zrak. Jak podstatnou roli hraje u lidí nos a dokážeme pomocí čichu cítit strach?

Válka o Falklandy: 40 let po konfliktu je „speciální operace“ na ostrovech stále nezacelená rána

Vždy během května jsou Las Malvinas v Argentině v centru pozornosti. Válka o Falklandy je pro spoustu místních stále živým tématem.

Obnovitelné zdroje energie: je možné jimi ze 100 % zásobovat Zemi?

Nenaplnitelná utopie nebo budoucnost přežití lidstva? Mohou naší planetu ze 100 % zásobovat pouze obnovitelné zdroje energie?