Přestože je můžete ručně natrhat v les, borůvky jsou superpotravinou. Nejen, že mají svou specifickou chuť, ale jsou plné zdraví prospěšných látek. Jsou obrovským zdrojem antioxidantů a mají schopnost podílet se na snižování cholesterolu, rozvoji cukrovky nebo srdečních onemocnění. Zároveň působí protizánětlivě a jsou vhodné proti průjmům a problémům s metabolismem. Umí ulehčit během břišních křečí nebo při menstruačních bolestech. Připravte si z borůvek následující pochoutky, kterými překvapíte členy rodiny nebo návštěvy.
Kompot z lesních borůvek
Ingredience
- 1 litr lesních borůvek
- 1 litr vody
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 300 g cukru krupice
- 150 g třtinového želírovacího cukru
Postup přípravy
Borůvky proberte a zbavte lístečků. Prolijte je vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z jednoho litru vody, kyseliny citrónové a obou přichystaných cukrů. Začněte nálev zahřívat a mácháním cukr uvnitř rozpusťte. Poté přidejte borůvky a spolu dohromady 5 minut povařte. Na hluboký plech si připravte na pečení plínky nebo utěrku a nalijte na ně několik centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Začněte plnit kompot do čistých sklenic cca do 2⁄3 jejich výšky, zbytek pak dolijte nálevem. Sklenice pevně zavíčkujte, postavte dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C zhruba 15 minut. Pak nechte kompot vychladnout a před uložením do temna a chladu ho mírně prostřepejte.
Džem z borůvek, josty a rybízu
Ingredience
- 250 g lesních borůvek
- 700 g černého rybízu nebo josty
- 500 g červeného a bílého rybízu
- 1 svazek čerstvé meduňky
- 1 sáček ovocného pektinu
- 1 kg cukru krupice
- 1 lžička kyseliny citrónové
Postup přípravy
Nejprve borůvky zbavte stopek a lístečků. Očištěné ovoce vložte do velkého hrnce a nasypte na něj ¾ dávky cukru, promíchaného s pektinem a kyselinou citrónovou. Do hrnce s ovocem ponořte svazek meduňky. Povařte zhruba 10 minut, přičemž po pěti minutách vyjměte bylinky a obsah hrnce rozmixujte, aby byl džem jemný. Ochutnejte ho a podle libosti doslaďte cukrem nebo čerstvou citrusovou šťávou. Džem můžete i přepasírovat, pokud z něho chcete dostat zrníčka. Hned poté plňte do umytých a zahřátých sklenic, které zavřete a postavte dnem vzhůru. Přikryjte je utěrkou a nechte hodinou chladnout. Pak hotová džem uložte v suchu, temnu a chladu.
Borůvkovo-levandulový sirup
Ingredience
- 0,5 litru borůvek
- 300 g třtinového želírovacího cukru
- ½ lžičky kyseliny citrónové
- pár stonků levandule
- ½ citrónu
- voda na doředění
Postup přípravy
Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a důkladně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V den přípravy sirupu přidáme kyselinu citrónovou a vše, čím chceme sirup dochutit. Přes noc ponechte odležet v chladu. Díky želírovacímu cukru bude sirup opravdu hustý. Další den směs přeceďte a podle vaší chutě můžete doředit vodou. Sirup poté svaříme a plníme do sterilizovaných sklenic. Ty postavte na uzavřené víčko otočte dnem vzhůru do vychladnutí. Lahodný sirup je v kombinaci s vychlazenou vodou ideálním osvěžením během horkých dní.