Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty

Kdo má vlastní zahrádku, ten už jahody posbíral. Ostatní si je musí koupit, ale kdo zaváhá, ty naše české už nedostane. Jejich sezóna vrcholí a je tak poslední šance pořídit dostatek červených šťavnatých plodů, abyste mohli pohostit rodinu nebo návštěvu osvěžujícími dobrotami. Nové recepty si zamilujete, ale nejedná se jen o sladké dezerty a koláče. Mezi následujícími návody najdete i jahody ve slané variantě, netradičně zabalené v carpacciu.

Tiramisu s jahodami a bílou čokoládou

Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty
zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Ingredience na 4 porce

  • 200 g cukru
  • 400 ml vody
  • 2 šálky kávy
  • 100 g piškotů
  • 150 g Mascarpone
  • 3 vejce
  • 150 g bílé čokolády
  • 250 g jahod

Postup

Do menšího hrnce nalijte dva šálky kávy, přidejte 100 g cukru a zalijte 400 ml vody. Směs povařte několik minut na mírném plameni a pak nechte stranou úplně vychladnout. Poté budete ve směsi postupně namáčet piškoty. Rozšlehejte tři celá vejce a vmíchejte do nich mascarpone a 100 g cukru, až vznikne krém. Poté rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni, tedy v nádobě nad hrncem, ze kterého se na sporáku odpařuje voda. Nechte šokoládu vychladnout a vmíchejte do krému z mascarpone. A můžete začít vrstvit dezert. Nejdřív namočené piškoty, na ně krém z mascarpone, na něj zase jahody, nakrájené na malé kousky. Pokračujet ve vrstvení, dokud nevyčerpáte připravené suroviny.

Crostata s ricottou a jahodami

Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty
zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Ingredience

Křehké těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • moučkový cukr na posypání

Náplň:

  • 600 g ricotty
  • 200 g cukru
  • 2 žloutky
  • 200 g jahod
  • kůra z jednoho citronu

Postup

Ze surovin na křehké těsto vypracujte vláčné těsto, které nechte 30 minut vychladit v lednici. Poté si začněte s přípravou náplně. Ricottu dejte do misky, přidejte cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jahody, nakrájené na malé kousky. Celou směs dobře promíchejte. Z vychlazeného těsta oddělte menší kousek, ze kterého později vytvoříte pruhy na překrytí náplně na vrchu. Z větší části těsta vyválejte kruhový plát, která vložte do dortové formy, vyložené pečícím papírem. Nezapomeňte ho vidličkou zlehka propíchat. Poté přidejte ricotto-jahodovou směs. Oddělený kousek těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte na koláči mřížku. Pečte 30 minut v troubě, předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a desert je hotový.

Carpaccio s jahodami a rukolou

Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty
zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Ingredience

  • 150 g najemno nakrájeného carpaccio
  • 400 g ricotty
  • 140 g rukoly
  • 140 g středně zralých jahod
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškýtového oříšku. Jahody opláchněte, nakrájejte na kostičky a poté vmíchejte do ricottového krému. Krém dejte na hodinu vychladit do lednice. Na plátky carpaccia dejte vždy jednu lžíci krému a zabalte do typického tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Vzniklý pokrm je nutné nechat v lednici až do doby, kdy ho budete podávat.

Podobné články

Nejoblíbenější

Skutečně dokážeme cítit pach strachu a dalších emocí?

Při komunikaci se spoléháme hlavně na jazyk a zrak. Jak podstatnou roli hraje u lidí nos a dokážeme pomocí čichu cítit strach?

Válka o Falklandy: 40 let po konfliktu je „speciální operace“ na ostrovech stále nezacelená rána

Vždy během května jsou Las Malvinas v Argentině v centru pozornosti. Válka o Falklandy je pro spoustu místních stále živým tématem.

Obnovitelné zdroje energie: je možné jimi ze 100 % zásobovat Zemi?

Nenaplnitelná utopie nebo budoucnost přežití lidstva? Mohou naší planetu ze 100 % zásobovat pouze obnovitelné zdroje energie?