Kdo má vlastní zahrádku, ten už jahody posbíral. Ostatní si je musí koupit, ale kdo zaváhá, ty naše české už nedostane. Jejich sezóna vrcholí a je tak poslední šance pořídit dostatek červených šťavnatých plodů, abyste mohli pohostit rodinu nebo návštěvu osvěžujícími dobrotami. Nové recepty si zamilujete, ale nejedná se jen o sladké dezerty a koláče. Mezi následujícími návody najdete i jahody ve slané variantě, netradičně zabalené v carpacciu.
Tiramisu s jahodami a bílou čokoládou

Ingredience na 4 porce
- 200 g cukru
- 400 ml vody
- 2 šálky kávy
- 100 g piškotů
- 150 g Mascarpone
- 3 vejce
- 150 g bílé čokolády
- 250 g jahod
Postup
Do menšího hrnce nalijte dva šálky kávy, přidejte 100 g cukru a zalijte 400 ml vody. Směs povařte několik minut na mírném plameni a pak nechte stranou úplně vychladnout. Poté budete ve směsi postupně namáčet piškoty. Rozšlehejte tři celá vejce a vmíchejte do nich mascarpone a 100 g cukru, až vznikne krém. Poté rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni, tedy v nádobě nad hrncem, ze kterého se na sporáku odpařuje voda. Nechte šokoládu vychladnout a vmíchejte do krému z mascarpone. A můžete začít vrstvit dezert. Nejdřív namočené piškoty, na ně krém z mascarpone, na něj zase jahody, nakrájené na malé kousky. Pokračujet ve vrstvení, dokud nevyčerpáte připravené suroviny.
Crostata s ricottou a jahodami

Ingredience
Křehké těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 1 celé vejce a 1 žloutek
- ½ sáčku kypřícího prášku
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- moučkový cukr na posypání
Náplň:
- 600 g ricotty
- 200 g cukru
- 2 žloutky
- 200 g jahod
- kůra z jednoho citronu
Postup
Ze surovin na křehké těsto vypracujte vláčné těsto, které nechte 30 minut vychladit v lednici. Poté si začněte s přípravou náplně. Ricottu dejte do misky, přidejte cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jahody, nakrájené na malé kousky. Celou směs dobře promíchejte. Z vychlazeného těsta oddělte menší kousek, ze kterého později vytvoříte pruhy na překrytí náplně na vrchu. Z větší části těsta vyválejte kruhový plát, která vložte do dortové formy, vyložené pečícím papírem. Nezapomeňte ho vidličkou zlehka propíchat. Poté přidejte ricotto-jahodovou směs. Oddělený kousek těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte na koláči mřížku. Pečte 30 minut v troubě, předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a desert je hotový.
Carpaccio s jahodami a rukolou

Ingredience
- 150 g najemno nakrájeného carpaccio
- 400 g ricotty
- 140 g rukoly
- 140 g středně zralých jahod
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškýtového oříšku. Jahody opláchněte, nakrájejte na kostičky a poté vmíchejte do ricottového krému. Krém dejte na hodinu vychladit do lednice. Na plátky carpaccia dejte vždy jednu lžíci krému a zabalte do typického tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Vzniklý pokrm je nutné nechat v lednici až do doby, kdy ho budete podávat.