Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty

Kdo má vlastní zahrádku, ten už jahody posbíral. Ostatní si je musí koupit, ale kdo zaváhá, ty naše české už nedostane. Jejich sezóna vrcholí a je tak poslední šance pořídit dostatek červených šťavnatých plodů, abyste mohli pohostit rodinu nebo návštěvu osvěžujícími dobrotami. Nové recepty si zamilujete, ale nejedná se jen o sladké dezerty a koláče. Mezi následujícími návody najdete i jahody ve slané variantě, netradičně zabalené v carpacciu.

Tiramisu s jahodami a bílou čokoládou

Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty
zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Ingredience na 4 porce

  • 200 g cukru
  • 400 ml vody
  • 2 šálky kávy
  • 100 g piškotů
  • 150 g Mascarpone
  • 3 vejce
  • 150 g bílé čokolády
  • 250 g jahod

Postup

Do menšího hrnce nalijte dva šálky kávy, přidejte 100 g cukru a zalijte 400 ml vody. Směs povařte několik minut na mírném plameni a pak nechte stranou úplně vychladnout. Poté budete ve směsi postupně namáčet piškoty. Rozšlehejte tři celá vejce a vmíchejte do nich mascarpone a 100 g cukru, až vznikne krém. Poté rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni, tedy v nádobě nad hrncem, ze kterého se na sporáku odpařuje voda. Nechte šokoládu vychladnout a vmíchejte do krému z mascarpone. A můžete začít vrstvit dezert. Nejdřív namočené piškoty, na ně krém z mascarpone, na něj zase jahody, nakrájené na malé kousky. Pokračujet ve vrstvení, dokud nevyčerpáte připravené suroviny.

Crostata s ricottou a jahodami

Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty
zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Ingredience

Křehké těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • moučkový cukr na posypání

Náplň:

  • 600 g ricotty
  • 200 g cukru
  • 2 žloutky
  • 200 g jahod
  • kůra z jednoho citronu

Postup

Ze surovin na křehké těsto vypracujte vláčné těsto, které nechte 30 minut vychladit v lednici. Poté si začněte s přípravou náplně. Ricottu dejte do misky, přidejte cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jahody, nakrájené na malé kousky. Celou směs dobře promíchejte. Z vychlazeného těsta oddělte menší kousek, ze kterého později vytvoříte pruhy na překrytí náplně na vrchu. Z větší části těsta vyválejte kruhový plát, která vložte do dortové formy, vyložené pečícím papírem. Nezapomeňte ho vidličkou zlehka propíchat. Poté přidejte ricotto-jahodovou směs. Oddělený kousek těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte na koláči mřížku. Pečte 30 minut v troubě, předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a desert je hotový.

Carpaccio s jahodami a rukolou

Jahody 3x jinak. Užijte si konec sezóny s novými recepty
zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Ingredience

  • 150 g najemno nakrájeného carpaccio
  • 400 g ricotty
  • 140 g rukoly
  • 140 g středně zralých jahod
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškýtového oříšku. Jahody opláchněte, nakrájejte na kostičky a poté vmíchejte do ricottového krému. Krém dejte na hodinu vychladit do lednice. Na plátky carpaccia dejte vždy jednu lžíci krému a zabalte do typického tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Vzniklý pokrm je nutné nechat v lednici až do doby, kdy ho budete podávat.

Podobné články

Nejoblíbenější

Megalodon: mytický vrcholný predátor mohl sežrat cokoli, co se mu dostalo do cesty

Gigantický vrcholný predátor v oceánu neměl soupeře. Co bylo příčinou jeho vyhynutí, když byl megalodon tak vysoko v potravním řetězci?

Římané budovali sochy svého největšího nepřítele. Co je k tomu vedlo?

Význam sochy dnes chápeme trochu jinak, zatímco Římané je považovali za symbol síly impéria. Ale proč zvěčňovat nepřítele?

Žralok jako hrozba. Jaká je šance, že vás napadne? Co dělat, když se to stane?

Žralok je na vrcholu potravního řetězce. Řídí se instinkty, ale někdy dělá chyby. Jaká je šance, že zaútočí? Jak se zachovat?