Ostružinový džem: s levandulí nebo s hruškami a ořechy

Ostružinový džem je skvělá pochoutka při snídani na pečivu s máslem. Můžete si ho dát s palačinkami nebo lívanci, ale využít se dá také při pečení koláče nebo vánočního cukroví. Vyberte si ze dvou receptů a vyrobte si svojí vlastní marmeládu, ostružinový džem s levandulí nebo ostružinovo-hruškový džem s vlašskými ořechy. Jsou šťavnaté a pikantní!

Ostružinový džem s levandulí

Ostružinový džem: s levandulí nebo s hruškami a ořechy
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 500 g ostružin
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 citrón
  • 2-4 snítky levandule nebo 1-2 lžičky sušené
  • 2 lžičky ovocného pektinu

Postup

Připravte si čisté sklenice, ideálně vyvařené. Víčka můžete potřít lihem nebo čistým alkoholem k jejich sterilizaci. Ostružiny omyjte a s polovinou cukru rozmixujte. Poté rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček. Pokud vám zrníčka v džemu nevadí, samozřejmě můžete tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu. Přidejte druhou polovinu cukru, levanduli a šťávu z citronu a na mírném plameni nechte pár minut povařit, než se cukr rozpustí. Poté přidejte ovocný pektin, smíchaný s lžící cukru, a v džemu ho důkladně rozmíchejte. Nechte směs dalších 5-10 minut mírně povařit společně. Celkový doba vaření by ale neměla přesáhnout 20-30 minut, protože pak se v ovoci ničí vitamíny. Džem je dokonale hustý, když ho kápnete na talíř, necháte vychladnout a zjistíte, že nestéká. Hotový džem nalijte do připravených sklenic, okamžitě zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Ostružinový džem: s levandulí nebo s hruškami a ořechy
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 500 g ostružin
  • 500 g hrušek
  • 2 balení želírovacího cukru
  • Hrst vlašských ořechů
  • 5 lžic citronové šťávy

Postup

Omyté hrušky oloupejte a zbavte jádřinců, podlijte trochou vody a nechte dusit doměkka. K měkkým hruškám přidejte omyté a rozmačkané ostružiny, 2 balení želírovacího cukru a vařte, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmíchejte najemno nasekané ořechy a citrónovou šťávu. Pak už džem nalijte do čistých vyvařených sklenic, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout při pokojové teplotě. A máte hotovo!

Příště můžete vyzkoušet třeba recept na lahodný džem z borůvek.

Podobné články

Nejoblíbenější

Megalodon: mytický vrcholný predátor mohl sežrat cokoli, co se mu dostalo do cesty

Gigantický vrcholný predátor v oceánu neměl soupeře. Co bylo příčinou jeho vyhynutí, když byl megalodon tak vysoko v potravním řetězci?

Římané budovali sochy svého největšího nepřítele. Co je k tomu vedlo?

Význam sochy dnes chápeme trochu jinak, zatímco Římané je považovali za symbol síly impéria. Ale proč zvěčňovat nepřítele?

Žralok jako hrozba. Jaká je šance, že vás napadne? Co dělat, když se to stane?

Žralok je na vrcholu potravního řetězce. Řídí se instinkty, ale někdy dělá chyby. Jaká je šance, že zaútočí? Jak se zachovat?