Ostružinový džem: s levandulí nebo s hruškami a ořechy

Ostružinový džem je skvělá pochoutka při snídani na pečivu s máslem. Můžete si ho dát s palačinkami nebo lívanci, ale využít se dá také při pečení koláče nebo vánočního cukroví. Vyberte si ze dvou receptů a vyrobte si svojí vlastní marmeládu, ostružinový džem s levandulí nebo ostružinovo-hruškový džem s vlašskými ořechy. Jsou šťavnaté a pikantní!

Ostružinový džem s levandulí

Ostružinový džem: s levandulí nebo s hruškami a ořechy
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 500 g ostružin
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 citrón
  • 2-4 snítky levandule nebo 1-2 lžičky sušené
  • 2 lžičky ovocného pektinu

Postup

Připravte si čisté sklenice, ideálně vyvařené. Víčka můžete potřít lihem nebo čistým alkoholem k jejich sterilizaci. Ostružiny omyjte a s polovinou cukru rozmixujte. Poté rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček. Pokud vám zrníčka v džemu nevadí, samozřejmě můžete tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu. Přidejte druhou polovinu cukru, levanduli a šťávu z citronu a na mírném plameni nechte pár minut povařit, než se cukr rozpustí. Poté přidejte ovocný pektin, smíchaný s lžící cukru, a v džemu ho důkladně rozmíchejte. Nechte směs dalších 5-10 minut mírně povařit společně. Celkový doba vaření by ale neměla přesáhnout 20-30 minut, protože pak se v ovoci ničí vitamíny. Džem je dokonale hustý, když ho kápnete na talíř, necháte vychladnout a zjistíte, že nestéká. Hotový džem nalijte do připravených sklenic, okamžitě zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Ostružinový džem: s levandulí nebo s hruškami a ořechy
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 500 g ostružin
  • 500 g hrušek
  • 2 balení želírovacího cukru
  • Hrst vlašských ořechů
  • 5 lžic citronové šťávy

Postup

Omyté hrušky oloupejte a zbavte jádřinců, podlijte trochou vody a nechte dusit doměkka. K měkkým hruškám přidejte omyté a rozmačkané ostružiny, 2 balení želírovacího cukru a vařte, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmíchejte najemno nasekané ořechy a citrónovou šťávu. Pak už džem nalijte do čistých vyvařených sklenic, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout při pokojové teplotě. A máte hotovo!

Příště můžete vyzkoušet třeba recept na lahodný džem z borůvek.

Podobné články

Nejoblíbenější

Válka o Falklandy: 40 let po konfliktu je „speciální operace“ na ostrovech stále nezacelená rána

Vždy během května jsou Las Malvinas v Argentině v centru pozornosti. Válka o Falklandy je pro spoustu místních stále živým tématem.

Obnovitelné zdroje energie: je možné jimi ze 100 % zásobovat Zemi?

Nenaplnitelná utopie nebo budoucnost přežití lidstva? Mohou naší planetu ze 100 % zásobovat pouze obnovitelné zdroje energie?

Londýnská mapa veřejných toalet? Skrytý průvodce pro gaye

Nenápadný průvodce po veřejných toaletách města navedl "uvědomělého" čtenáře na ta správná diskrétní místa pro náhodnou schůzku.