Fit recepty: jsou odlehčené, zdravé a pochutná si na nich opravdu každý

Sýry mají mezi odlehčenými fit recepty svoje pevné místo. Čerstvá ricotta, která lze zpracovat různými způsoby na sladko i na slano, najde využití v dezertech a při vaření dodává jemnost. Je bohatá na bílkoviny a obsahuje vitamin A, vitaminy B1, B2 a B3, snadno vstřebatelný vápník a minerální sole. K tomu navíc minimum kalorií.

Podobným pomocníkem je cottage, který má vysoký obsah bílkovin a obsahuje potřebné minerální sole. Dokáže zasytit a přitom nemá téměř žádné kalorie. Vhodný je na celozrnný chléb, ale lze z něj připravit i výborný dressing nebo pomazánku. Stačí ho rozmixovat s například česnekem a bylinkami.

Do skupiny lehkých sýru patří i mozzarella. Typicky italský produkt je vhodný i pro diabetiky nebo vegetariány, přestože obsahuje trochu více kalorií, než cottage, který v tomhle směru vede. Chutnat vám bude v zeleninových i těstovinových salátech nebo samostatně s rajčaty. Následující snadné fit recepty si zamilujete.

Zeleninový tataráček s čerstvou mozzarellou

Fit recepty: jsou odlehčené, zdravé a pochutná si na nich opravdu každý
zdroj: laformaggeria.com

Ingredience

  • 30 g mozzarelly
  • Sůl
  • Olivový olej
  • 2 lístky bazalky
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • cherry rajčátka
  • červená čekanka

Postup

Mozzarellu nakrájejte na kostičky, lehce ji osolte, zakápněte olivovým oleje a přidejte nadrobno nakrájenou bazalku. Papriky nakrájejte na hrubo na větší kusy, osolte je, také zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby péct. Jakmile začnou okraje paprik lehounce černat, vyndejte je z trouby a vložte do igelitového sáčku. Papriky se opotí a poté je lehce oloupejte nakrájejte na kostičky. Přimíchejte k nim na drobno nakrájená cherry rajčátka a červenou čekanku. Směs promíchejte a podle chuti dosolte nebo přikápněte olivový olej. Pokrm podávejte s předem připravenou mozzarellou.

Pečené brambory plněné ricottovo-jogurtovou náplní s bylinkami

Fit recepty: jsou odlehčené, zdravé a pochutná si na nich opravdu každý
zdroj: laformaggeria.com

Ingredience

  • 4-6 brambor stejné velikosti
  • 250 g ricotty
  • 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
  • olivový olej
  • hrst čerstvých bylinek
  • mletá černý pepř
  • pažitka na ozdobení
  • sůl

Postup

Brambory i se slupkou omyjte, osušte a osolte. Položte je na čtverce alobalu, které jste potřeli olivovým olejem. Zabalte je a dobře uzavřete, aby z nich neunikala pára, a pečte na plechu nebo mřížce při 180 °C přibližně 30-40 minut doměkka. Poté je brambory rozbalte a dalších 10 minut opékejte do křupava. Ricottu rozmíchejte s bílým jogurtem, nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Odřízněte vršek brambor, mírně vydlabejte a vložte náplň. Ozdobte pažitkou a můžete podávat.

Salát s pečenou pikantní dýní, třešničkami mozzarelly a lesním medem

Fit recepty: jsou odlehčené, zdravé a pochutná si na nich opravdu každý
zdroj: laformaggeria.com

Ingredience

  • salátový mix (rukola, polníček, čekanka, římský salát apod.)
  • cherry rajčátka
  • třešničky mozzarelly
  • směs semínek (slunečnicové, dýňové, piniové)
  • plátky dýně Hokkaido
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • dýňový olej
  • ocet balsamico
  • lesní med (nebo javorový sirup)

Postup

Předehřejte troubu na 190 °C a plech vyložte pečícím papírem. Plátky dýně opepřete, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte dozlatova přibližně 30 minut. Mezitím namíchejte dressing: dýňový olej, ocet balsamico a lesní med (nebo varianta s javorovým sirupem místo medu). Poměr surovin záleří na konkrétní chuti a je na vás, jestli zvolíte směs sladší nebo kyselejší. Poté na talíř navrstvěte směs salátů, posypte semínky, třešničkami mozzarelly a navrch přidejte pečenou dýni. Nakonec vše polijte zálivkou a mate hotovo.

Podobné články

Nejoblíbenější

Megalodon: mytický vrcholný predátor mohl sežrat cokoli, co se mu dostalo do cesty

Gigantický vrcholný predátor v oceánu neměl soupeře. Co bylo příčinou jeho vyhynutí, když byl megalodon tak vysoko v potravním řetězci?

Římané budovali sochy svého největšího nepřítele. Co je k tomu vedlo?

Význam sochy dnes chápeme trochu jinak, zatímco Římané je považovali za symbol síly impéria. Ale proč zvěčňovat nepřítele?

Žralok jako hrozba. Jaká je šance, že vás napadne? Co dělat, když se to stane?

Žralok je na vrcholu potravního řetězce. Řídí se instinkty, ale někdy dělá chyby. Jaká je šance, že zaútočí? Jak se zachovat?