Sýry mají mezi odlehčenými fit recepty svoje pevné místo. Čerstvá ricotta, která lze zpracovat různými způsoby na sladko i na slano, najde využití v dezertech a při vaření dodává jemnost. Je bohatá na bílkoviny a obsahuje vitamin A, vitaminy B1, B2 a B3, snadno vstřebatelný vápník a minerální sole. K tomu navíc minimum kalorií.
Podobným pomocníkem je cottage, který má vysoký obsah bílkovin a obsahuje potřebné minerální sole. Dokáže zasytit a přitom nemá téměř žádné kalorie. Vhodný je na celozrnný chléb, ale lze z něj připravit i výborný dressing nebo pomazánku. Stačí ho rozmixovat s například česnekem a bylinkami.
Do skupiny lehkých sýru patří i mozzarella. Typicky italský produkt je vhodný i pro diabetiky nebo vegetariány, přestože obsahuje trochu více kalorií, než cottage, který v tomhle směru vede. Chutnat vám bude v zeleninových i těstovinových salátech nebo samostatně s rajčaty. Následující snadné fit recepty si zamilujete.
Zeleninový tataráček s čerstvou mozzarellou
Ingredience
- 30 g mozzarelly
- Sůl
- Olivový olej
- 2 lístky bazalky
- 2 červené a 2 žluté papriky
- cherry rajčátka
- červená čekanka
Postup
Mozzarellu nakrájejte na kostičky, lehce ji osolte, zakápněte olivovým oleje a přidejte nadrobno nakrájenou bazalku. Papriky nakrájejte na hrubo na větší kusy, osolte je, také zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby péct. Jakmile začnou okraje paprik lehounce černat, vyndejte je z trouby a vložte do igelitového sáčku. Papriky se opotí a poté je lehce oloupejte nakrájejte na kostičky. Přimíchejte k nim na drobno nakrájená cherry rajčátka a červenou čekanku. Směs promíchejte a podle chuti dosolte nebo přikápněte olivový olej. Pokrm podávejte s předem připravenou mozzarellou.
Pečené brambory plněné ricottovo-jogurtovou náplní s bylinkami
Ingredience
- 4-6 brambor stejné velikosti
- 250 g ricotty
- 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
- olivový olej
- hrst čerstvých bylinek
- mletá černý pepř
- pažitka na ozdobení
- sůl
Postup
Brambory i se slupkou omyjte, osušte a osolte. Položte je na čtverce alobalu, které jste potřeli olivovým olejem. Zabalte je a dobře uzavřete, aby z nich neunikala pára, a pečte na plechu nebo mřížce při 180 °C přibližně 30-40 minut doměkka. Poté je brambory rozbalte a dalších 10 minut opékejte do křupava. Ricottu rozmíchejte s bílým jogurtem, nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Odřízněte vršek brambor, mírně vydlabejte a vložte náplň. Ozdobte pažitkou a můžete podávat.
Salát s pečenou pikantní dýní, třešničkami mozzarelly a lesním medem
Ingredience
- salátový mix (rukola, polníček, čekanka, římský salát apod.)
- cherry rajčátka
- třešničky mozzarelly
- směs semínek (slunečnicové, dýňové, piniové)
- plátky dýně Hokkaido
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- dýňový olej
- ocet balsamico
- lesní med (nebo javorový sirup)
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C a plech vyložte pečícím papírem. Plátky dýně opepřete, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte dozlatova přibližně 30 minut. Mezitím namíchejte dressing: dýňový olej, ocet balsamico a lesní med (nebo varianta s javorovým sirupem místo medu). Poměr surovin záleří na konkrétní chuti a je na vás, jestli zvolíte směs sladší nebo kyselejší. Poté na talíř navrstvěte směs salátů, posypte semínky, třešničkami mozzarelly a navrch přidejte pečenou dýni. Nakonec vše polijte zálivkou a mate hotovo.