Oranžové dýně neslouží jen jako podzimní dekorace v barvě padajícího listí. Dýňová polévka se smetanou a krutony je vynikající pochoutkou, která dokonale zasytí a s pečivem poslouží i jako hlavní jídlo. Pro ještě snadnější přípravu je vhodná dýně hokkaido, kterou není zapotřebí před tepelnou úpravou loupat. Příprava polévky zabere 15-20 minut, zatímco její vaření se vejde do půl hodiny. Následující ingredience počítají se čtyřmi porcemi.
Ingredience
- 500 g očištěné dýně hokkaido (nemusí se loupat)
- 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
- 100–150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- dýňový olej na pokapání
- 4 lžíce dýňových semínek na posypání
- krutony z tmavého chleba k podávání
Postup
Máslo nechte rozpustit na dně hrnce a vložte nadrobno nakrájenou cibuli. Opékejte na mírném ohni, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte dýni, nakrájenou na kostky, a nechte ji opékat postupně ze všech stran. Zalijte obsah hrnce předem připraveným vývarem, pak směs přiklopte a nechte vařit doměkka. Poté hrnec odstavte z plamene a dohladka rozmixujte. Přidejte smetanu na šlehání a česnek. Hrnec s polévkou znovu prohřejte, dosolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek – vše podle chuti. Celou směs znovu promíchejte a vaše dýňová polévka se smetanou je hotová.
Podávání
Polévku podávejte na stůl s kopečkem zakysané smetany, kterou pokapete dýňovým olejem. Na vrch posypte dýňovými semínky. Výtečné jsou k dýňové polévce čerstvě opeřené chlebové kostičky neboli krutony. Pro milovníky pikantních pokrmů můžete dýňovou polévku posypat chilli kořením nebo rozemnutou chilli papričkou. Dobrou chuť!